proszę o pomoc
Agnieszka: Napisz równanie okręgu, którego środek znajduje się na prostej k, przechodzącego przez punkty A
i B
k:y=2x+4;
A(3,0) B(4,1)
19 paź 15:17
Agnieszka: bardzo proszę o pomoc
19 paź 15:32
HNO3: Czy odpowiedź to S(0,4) a równanie x
2 + (y − 4)
2 = 5 ?
Jeżeli tak, to wytłumaczę Ci jak to zrobić

(Suma sumarum, dawno się okręgami nie bawiłem

)
19 paź 15:43
Agnieszka: tak tylko wynik będzie nie 5 , ale 25

bardzo proszę
19 paź 15:46
Agnieszka: to jak będzie z tym zadaniem?
19 paź 16:04
HNO3: Napisze Ci wieczorem, bo muszę Ci to tez rozrysować( co jest czasochłonne), a chwilowo nie mam
czasu.
19 paź 16:11
HNO3: Dobra. Jak zauważyłaś, tam ma być 5
2 a nie 5, ale to akurat szczegół

Narysuj układ współrzędnych. Następnie narysuj prostą k (znajdujesz dwa punkty i już

)
Zaznacz punkty A oraz B i teraz...
Podstawiasz sobie do równania okręgu współrzędne punktów A i B. Wyjdzie Ci układ równań:
(3 − x)
2 + y
2 = r
2
(4 − x)
2 + (1 − y)
2 = r
2
Dochodzisz do jak najprostszej postaci i teraz
Za r
2 w równaniu nr 1 (lub dwa) podstawiasz drugie równanie czyli np.
(3 −x)
2 + y
2 = (4 −x)
2 + (1−y)
2
Dochodzisz do jak najprostszej postaci (wyjdzie Ci równanie prostej) i potem tę nową prostą
porównujemy z prostą k, wyliczamy x i podstawiamy do równ. prostej k, a potem promień
wyliczamy podstawiając punkt środka do równania okręgu
19 paź 17:45