oblicz max pole prostopadłościanu
Alicja: Wsród prostopadłościanów, w których stosunek krawędzi podstawy wynosi 2:3,a suma długości
wszystkich krawędzi jest równa 152 cm, znajdź ten o największym polu powierzchni całkowitej.
6 sty 11:37
Alicja: Zrobiłam, przepraszam za zamieszanie.
6 sty 12:03
Alicja: 2x i 3x to podstawa
y to wysokość ( krawędź boczna )
8x+12x+4y=152
y=38−5x
Podstawiam pod wzrór na pole prostopadłościanu, funkcja kwadratowa, obliczam p i podstawiam do
boków x ( czyli p ) mam wymiary a objetosc to abc=v
( gdyby ktoś też miał z tym problem. )
6 sty 12:08