Liczby całkowite
Zuz: Wykaż, że liczba ( 9/ √5−√2 − 15/√5) * 1 /√2 jest liczbą całkowitą. Jak?
6 sty 10:49
Zuz:
6 sty 11:10
Zuz:
6 sty 11:25
Kaja: | | 9 | | 9 | |
tam ma być |
| −√2 czy |
| ? |
| | √5 | | √5−√2 | |
6 sty 11:27
Zuz: to drugie
6 sty 11:33
Zuz: Kaja?
6 sty 11:46
Kaja: mnie nie wychodzi liczba całkowita. to ma wyglądać dokładnie tak:
| | 9 | | 15 | | 1 | |
( |
| − |
| )* |
| ? |
| | √5−√2 | | √5 | | √2 | |
6 sty 11:50
Zuz: dokładnie tak
6 sty 11:52
Kaja: czekaj. ok. wyszło. zaraz napiszę
6 sty 11:53
Zuz: a inne zadania:
1. Wykaż, że 622−372> 482−232, nie podnosząc do kwadratu podanych w nierówności liczb.
2. Liczby dodatnie w podanej kolejności: 2,x,y tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli drugi wyraz
zmniejszymy o 1, a pozostałe wyrazy zostaną bez zmian, to utworzą one ciąg geometryczny.
Wyznacz x,y.
6 sty 11:54
Zuz: aa okej
6 sty 11:54
Kaja: | 9 | | 15 | | 9√10−15(√10−2) | |
| − |
| = |
| = |
| √10−2 | | √10 | | √10*(√10−2) | |
| | 9√10−15√10+30 | | −6√10+30 | | 15−3√10 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 10−2√10 | | 10−2√10 | | 5−√10 | |
| | (15−3√10)(5+√10) | |
=U{(15−3√10)(5+√10){(5−√10)(5+√10)}= |
| = |
| | 25−10 | |
| | 75+15√10−15√10−30 | | 45 | |
= |
| = |
| =3∊C (całkowite) |
| | 15 | | 15 | |
6 sty 11:57
Kaja: 2. (2,x,y) − ciąg arytmetyczny, zatem 2x=2+y
y=2x−2
(2,x−1,y) − ciąg geometryczny, zatem (x−1)2=2y
x2−2x+1=2(2x−2)
x2−2x+1=4x−4
x2−6x+5=0
dalej rozwiąż sama i potem policz y
6 sty 12:17
Kaja: 1. można przekształcić to w sposób równoważny.
622−372>482−232
(62−37)(62+37)>(48−23)(48+23)
25*99>25*71 /:25
99>71 prawda
zatem pierwsza nierówność tez jest prawdziwa
6 sty 12:21
Zuz: ale wyszły dwa dodatnie x, co dalej?
6 sty 12:26
Kaja: dla obu policz y
6 sty 12:28
Zuz: dwa rozwiązania? 1. x=1 ; y=0 2. x=5 ; y=8 ?
6 sty 12:28
Eta:
| | 9(√5+√2) | | √2 | | √2 | | √2 | |
( |
| −3√5)* |
| =(3√5+3√2−3√5)* |
| =3√2* |
| = 3∊C |
| | 5−2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
6 sty 12:33