funkcja wykładnicza
xyz: Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości większe od 1.
f(x)=(1−2x)(1+2x+2)
6 sty 10:20
wredulus_pospolitus:
no to rozwiąż nierówność:
(1−2x)*(1+2x+2) > 1
6 sty 10:21
matyk: I podaj odpowiedź to sprawdzimy
6 sty 10:26
xyz: 1+2
x+2−2
x−2
2x+2>1
2
x+2−2
x−2
2x+2>0
I co dalej

2
x(2
2−1−2
x+2)>0
2
x(3−2
x+2)>0
3*2
x−2
2x+2>0
3*2
x>2
2x+2
Nie mam pojęcia
6 sty 10:36
wredulus_pospolitus:
2x+2 − 2x = 2x*(4−1) = 3*2x
22x+2 = 4*(2x)2
i podstawienie ... t = 2x ; t>0
6 sty 10:45
xyz:
−4t2+3t>0
t(−4t+3)>0
t≠0 −4t+3=0 − malejąca
t=34
2x=34
x<log2 34
6 sty 11:00