Bogdan, Eta proszę o pomoc
Ewelina: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A i stycznego do obu osi układu współrzędnych
jeśli A(2,1)
19 paź 15:06
Ewelina: proszę o pomoc
19 paź 15:18
Bogdan:

Równanie okręgu: (x − x
0)
2 + (y − y
0)
2 = r
2
Środek okręgu S = (x
0, y
0) = (r, r)
A = (2, 1)
Rozwiąż rownanie: (2 − r)
2 + (1 − r)
2 = r
2
19 paź 15:20
HNO3: (x − r)
2 + (y − r)
2 = r
2 ,r > 0
(2 − r)
2 + (1 − r)
2 = r
2
Wyliczenie r pozostawiam Tobie
19 paź 15:22
Ewelina: dzieki bardzo
19 paź 15:24
HNO3: Bogdan mnie ubiegł
19 paź 15:25
Ewelina:
19 paź 15:34