matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Zuz:
Wyrażenie: sinx+sinxcosx / tgx jest równe: Co z tym?
6 sty 09:57
Janek191:
sin x + sin x* cos x
sin x*( 1 + cos x)
=
=
tg x
sin x
cos x
cos x
= sin x*( 1 + cos x)*
= ( 1 + cos x)* cos x
sin x
6 sty 10:05
Aga1.:
sinx+sinxcosx
sinx
=sinx(1+cosx):
=
tgx
cosx
6 sty 10:06