Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny
barloo: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny.Pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną
przechodzącą przez przekątną podstawy i wierzchołek ostrosłupa jest trójkątem równobocznym o
polu P.Wykaż , że objętość tego ostrosłupa jest równa V=2P/3 *√P/√3.
6 sty 09:43
Aga1.:

| | d2√3 | |
P= |
| Z tego wzoru wylicz d i podstaw |
| | 4 | |
6 sty 10:12
6 sty 10:22
dero2005:

d = l
d = a
√2
| | a2√3 | | 2P√3 | | √2 | |
P = |
| ⇒ a2 = |
| ⇒ a = |
| *√P√3 |
| | 2 | | 3 | | √3 | |
| | a2H | | 2P√P√3 | |
V = |
| = ...... = |
| |
| | 3 | | 3 | |
6 sty 10:31