| 0,5zł | 1 | |||
O ile PROCENT gruszki są droższe od jabłek ? O 25% ... ponieważ: | = | =0,25= | ||
| 2zł | 4 |
Np. z.3
A = ( − ∞; − 1 > B = ( − 4 ; 4 )
A ∪ B = ( − ∞ ; 4 ) − suma zbiorów A i B
A ∩ B = ( − 4; − 1 > − iloczyn ( część wspólna ) zbiorów A i B
A \ B = ( − ∞ ; − 4 > − różnica zbiorów A i B
B \ A = ( − 1; 4 ) − różnica zbiorów B i A
A' = ( − ∞ ; + ∞ ) \ A = ( − 1; + ∞ ) − dopełnienie zbioru A do całej osi R
Np. z. 4
a) I 2 x − 3 I ≥ 5
2x − 3 ≤ − 5 lub 2x − 3 ≥ 5
2x ≤ − 5 + 3 lub 2x ≥ 5 + 3
2x ≤ − 2 lub 2x ≥ 8 ; dzielimy obustronnie przez 2
x ≤ − 1 lub x ≥ 4
czyli
x ∊ ( − ∞ ; − 1 > ∪ < 4; + ∞ )
=======================
Do rysunku :
I 2x − 3 I ≥ 5 / : 2
I x − 1,5 I ≥ 2,5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
| 11 | |
= 11 : 17 ≈ 0,647 ≈ 0,65 z dokł. do 0,01 | |
| 17 |
| 11 | 65 | 11 | 13 | 11 | ||||||
bb = I 0,65 − | I = | − | = | − | = | |||||
| 17 | 100 | 17 | 20 | 17 |
| 13*17 − 11*20 | 221 − 220 | 1 | ||||
= | = | = | ||||
| 20*17 | 340 | 340 |
| I 0,65 − 1117 I | 1340 | 1 | 20 | |||||
bw = | = | = | * | = | ||||
| 0,65 | 1320 | 340 | 13 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
= | * | = | ||||
| 17 | 13 | 221 |