uklady
ada: punkty A (−3, −1) i B (3, 5) sa wierzcholkami trojkata ABC. wyznacz wspolrzedne C wiedzac ze
wysokosci tego trojkata przecinaja sie w punkcie W (−1,1 )
w kluczu jest napisane: Zapisanie równania prostej AC prostopadłej do prostej BW
Zapisanie równania prostej BC prostopadlej do prostej AW
skad to wywnioskowac ze prosta AC ma byc prostopadla bo BW i AW?
6 sty 01:53
Małystudent: zadanie jest nie do rozwiązania dlatego, że skoro punkt W leży na odcinku boku AB tego
trójkąta, a należy do wysokości tego trójkąta, to jedna wysokość (prowadzona z odcinka AB)
zaczyna się w punkcie W, wiadomo że wysokości prowadzimy pod kątem prostym. Więc prowadząc tą
prostą (WC prostopadła do AW i BW − ogólnie AB) NIE ZNAJDZIESZ takiego punktu, by połączyć
odcinki AC i BC i by one były prostopadłe do AB. Zadanie do kosza.
6 sty 02:17
ada: powaznie? w odpowiedzi normalnie podany punkt C(9, −7) ...
6 sty 02:53
ada: ups... mala pomylka, punkt W odwrotnie− (1, −1) : D
6 sty 02:54
Małystudent: spora różnica koleżanko

poczekaj
6 sty 03:20
Małystudent: chyba znów się pomyliłaś, bo według mnie powinien punkt W być (1,1). Naucz się porządnie pisać.
6 sty 03:27
Marcin: Tak, tam ma być
(1,1)
6 sty 03:32
Małystudent: Uwaga, piszę rozwiązanie:
6 sty 03:43
Małystudent: AC ma jest prostopadłe do BW dlatego, że prosta na BW jest wysokością opadającą na bok AC, a
wiadomo, że wysokość tylko pod kątem prostym prowadzimy. Tak samo masz BC prostopadłe do AW.
Musimy wyznaczyć równania prostych BW i AW.
równanie BW wyprowadzasz z punktów B i W. Wychodzi y=2x−1
równanie AW wyprowadzasz z punktów A i W. Wychodzi y=
12x+
12
wiemy że punkt C (wierzchołek) to będzie wspólny punkt prostych AC i BC (układ równań). Więc te
dwie proste trzeba wyznaczyć.
prosta AC z punktu A i współczynnik a=−
12 (a odwrotne i przeciwne do współczynnika a z
prostej BW). Wychodzi AC: y=−
12x−2
12.
prosta BC z punktu B i współczynnik a=−2 (a odwrotne i przeciwne do współczynnika a z prostej
AW). Wychodzi y=−2x+11.
Z tych dwóch równań po podstawieniu do układu równań otrzymasz współrzędne punktu C (9,−7).
Dziękuję
6 sty 03:51
ada: rzeczywiście. Dzięki bracie
6 sty 19:02
Małystudent: proszę
6 sty 19:36