:D
Maslanek: Parametr a i układ w ciele Z
7
Zad.
W zależności od parametru a∊Z
7 rozwiąż następujące jednorodne układy równań nad ciałem Z
7:
x
1+ax
2+4x
3+3x
4=0
ax
2+3x
3+x
4=0
nie wiem jak ruszyć

Oprócz stosowania metody Gaussa
6 sty 00:42
Trivial: To ja się zapytam tak: do czego chcesz tego Gaussa użyć?
6 sty 00:56
Maslanek: Do jakiegoś wyjścia z tego układu tak, żeby mieć jakąś czystą zależność chocby jednej zmiennej
powiązanej z a i równością z zerem

Tak się ładnie zrobiło poprzedni przykład

Były trzy równania, cztery niewiadome

Wychodziło fajne albo x
4=0, albo jakieś wyrażenie z a
równe 0

Proste równanie kwadratowe z jednym rozwiązaniem z ciała i było fajnie
6 sty 01:00
Trivial:
Można na początek odjąć równanie (2) od (1), co prowadzi do:
x1 + x3 + 2x4 = 0
ax2 + 3x3 + x4 = 0
Następnie wybieramy parametry. Niech będą x2 = u oraz x3 = s. Daje to:
x1 + 2x4 = −s
x4 = −au − 3s
Podstawiamy x4 do równania pierwszego i mamy:
x1 = 2au + 5s
x4 = −au − 3s
Czyli rozwiązanie jest:
x1 = 2au + 5s
x2 = u
x3 = s
x4 = −au − 3s
u, s ∊ Z7
6 sty 01:18