Nietrudne zadanie wymagające wyjaśnienia
Maciej:

Oblicz długości boków trójkąta prostokątmego ABC, mając dane:
b) a=14, sinβ =
2425
c) b =
√6 +
√2, tgβ = 2 +
√3
Wszystko pieknie ładnie tylko nie mogę rozkminić tego systemu liczenia. Mam podręcznik gdzie
wszystko jest na odwrót −.−
6 sty 00:23
bezendu:
Ale Ty nic nie policzyłeś ?
6 sty 00:31
Marcin:
2425 =
√6 + √2c
Liczysz i masz C
6 sty 00:37
Marcin: Chyba że źle zrozumiałem ii b i c robisz osobno :x
6 sty 00:39
Marcin:
a) cos
2β = 1 − (
2425)
2
cos
2β = 1 −
576625
cos
2β =
49625 /
√
cosβ =
725
Reszte chyba już policzysz
6 sty 00:47