l
Radek:
Piotrek ma 100 płyt CD z muzyką poważną. Codziennie słucha jednej płyty i odstawia ją na
miejsce. Płyty wybiera w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ciągu pięciu kolejnych
dni będzie słuchał codziennie tej samej płyty.
Proszę o wytłumaczenie
6 sty 00:08
BoosterXS: |Ω|=1005 (Wariacje z powtórzeniami)
|A|=100
P(A) = 100(100)5 = 1(100)4 = 1100000000
czy czegoś tu nie rozumiesz co wymaga wytłumaczenia?
6 sty 03:40
Marcin: Dlatego |A| = 100, a nie 1?
6 sty 03:41
matyk: W pierwszym dniu może wziąć dowolną płytę. to 4 następne dni ma losować tę samą.
6 sty 10:21
Radek:
Ale Ω=100 bo ilość płyt się nie zmienia ?
6 sty 10:38
matyk: Ω=100
5 
Pięć dni, każdego może wybrać jedną ze 100
6 sty 12:32