:)
Maslanek: Układ równań
Mógłby ktoś rozwiązać?

3x
1−7x
2+4x
3=10
x
1−2x
2+x
3=3
2x
1−x
2−2x
3=6
Wychodzi mi
| | 6 | | 4 | | 1 | |
x1= |
| ; x2=− |
| ; x3= |
| . Pasują do dwóch pierwszych równań, ale do 3 nie  |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
5 sty 23:28
ICSP: a czym można się posługiwać ?
5 sty 23:30
Trivial:
Ustawiamy równania w dobrej kolejności i stosujemy eliminację Gaussa.
1 −2 1 3
2 −1 −2 6
3 −7 4 10
→
1 −2 1 3
0 3 −4 0
0 −1 1 1
→
1 −2 1 3
0 −1 1 1
0 3 −4 0
→
1 −2 1 3
0 −1 1 1
0 0 −1 3
→
1 −2 0 6
0 −1 0 4
0 0 −1 3
→
1 0 0 −2
0 −1 0 4
0 0 −1 3
→
1 0 0 −2
0 1 0 −4
0 0 1 −3
x1 = −2
x2 = −4
x3 = −3
5 sty 23:43
Maslanek: Fakt

Machnąłem się w jednym mnożeniu
5 sty 23:47