trapez
ada: Obwód trapezu równoramiennego jest równy 44 cm, a dlugosc dluzszej podstawy jest równa 20 cm.
Oblicz pole tego trapezu, jezeli wiadomo, ze przekatna dzieli kat ostry trapezu na polowy.
w kluczu jest napisane: Zapisanie, ze AD= CD = a (np. zauwazenie, ze trójkat ACD jest
równoramienny)
ale skad to wywnioskowac?
5 sty 22:27
PW: Oznaczmy literą O punkt wspólny przekątnych. Trójkąty AOB i COD sa podobne, bo mają boki
odpowiednio równoległe.
Jeżeli więc kąt CAB jest równy α, to również kąt ACD jest równy α. Z założenia kąt DAC jest też
równy α (bo jest tak jak CAB równy połowie kąta trapezu).
Mamy więc
∡ACD = ∡DAC
− trójkąt ACD jest równoramienny.
5 sty 22:54
Bogdan:

Kąty BAC i ACD są naprzemianległe wewnętrznie, co z pewnością sama zauważyłaś
5 sty 22:57
PW: No rzeczywiście, mam tendencję to zawiłego tłumaczenia rzeczy oczywistych (pewnie dlatego, że
nie cierpię tu rysować).
5 sty 23:06
Bogdan:
5 sty 23:11
Eta:

Z treści zadania:
AC jest dwusieczną kąta BAD
∡BAC= ∡ACD −−− kąty naprzemianległe
to trójkąt ACD jest równoramienny o ramionach długości "b"
Ob= 44 ⇒ 3b+20=44 ⇒ b= 8
| | a−b | |
x=|EB|= |
| = 6 zatem h= √b2−x2= ......... |
| | 2 | |
5 sty 23:12
Eta:
5 sty 23:13
bezendu:
A gdzie Ada ? spisała i
5 sty 23:25
ada: dzieki kochani
6 sty 01:29