Trygonometria
Zuz: Oblicz cos4x, jeśli sinx−cosx= 1/3.
sinx − cosx= 1/3 // ()2
sin2x − 2sinxcosx+ cos2x = 1/9
1 − 2sinxcosx = 1/9
− 2 sinxcosx = − 8/9
2 sinxcosx = 8/9
sinx * cosx = 16 /9
Co dalej?
5 sty 22:14
Zuz: ?
5 sty 22:40
Panko: Jesteś blisko
2sinxcosx=8/9 ⇒ sin2x=8/9 ⇒cos2(2x)= 1−sin2(2x)= 1− (8/9)2=17/81
cos4x= 2cos2(2x) −1= 2*( 17/81) −1
5 sty 23:13
Zuz: ale skąd ? skąd to jest, że sin2x= 8/9?
5 sty 23:22
Zuz: ?
5 sty 23:37
Lorak: Ze wzoru sin2x = 2sinxcosx
5 sty 23:44
Zuz: eeh. dobrze wiedzieć, że jest taki wzór
6 sty 08:42
Marcin: Wszystko jest w tablicach maturalnych
6 sty 09:12
Zuz: Potrzebowałabym pomocy z jeszcze jednym zadaniem:
Prostszą postacią wyrażenia jest:
5a2b(b2−1) / 10ab2(b−1).
Pomocy?
6 sty 09:24
Panko: Najpierw dziedzina bo te wyrażenia ( po skróceniu nie są równoważne)
D: a≠0 ∧b≠0 ∧ b≠1
po skróceniu a*(b+1)/ (2b)
6 sty 09:37
Zuz: wytłumaczysz jak?
6 sty 09:38