Ciągi.
O.O: Cyfry pewnej liczby trzycyfrowej x tworzą w kolejności: cyfra setek, cyfra dziesiątek, cyfra
jedności, trzywyrazowy ciąg geometryczny. Jeżeli od liczby x odejmiemy liczbę trzycyfrową
zapisaną za pomocą tych samych cyfr, ale w odwrotnej kolejności, to otrzymamy 594. Znajdź
liczbę x.
Doszedłem do tego:
a,b,c − kolejno cyfra setek, dziesiatek i jedności
100a+10b+c − (100c+10b+a) = 594
a−c=6
Nie wiem jak wnioskować dalej, proszę o pomoc i wyjaśnienie
pigor: ...., czyli x=
abc=
100a+10b+c= ? − szukana
liczba
gdzie
a−c=6 i
b2=ac − równania w zbiorze cyfr
a,c∊{1,2,3, ...7,8,9}
no to co

szukaj pary liczb (a,c) takiej, że a−c=6, a więc a≥7 i c= ...
taka, aby a−c=6 itd i tym samym będziesz miał b , no i rozwiązanie(a) . ...