wyznacz różnicę ciągu
//: ciąg (a,b,c) jest arytmetyczny, natomiast ciąg (c,b,a) jest geometryczny. wyznacz różnicę
danego ciągu arytmetycznego.
jaki układ równań do tego? mi nic nie wychodzi, same głupoty jakieś.
5 sty 21:54
Ajtek:
A podstawowe własności ciągów znasz?
5 sty 21:55
//: znam i mam zapisane cos takiego:
c−b=b−a
b2=ac
5 sty 21:58
Ajtek:
Okej, a takie coś dla c. arytmetycznego znasz? 2b=a+c?
5 sty 21:59
Ajtek:
I jeszcze jedna podpowiedź. Zapisz wszystkie te wyrazy jako wyrazy c. arytmetycznego.
5 sty 22:00
//: tak, to ma być układ trzech równań?
5 sty 22:00
bezendu:
Znam to
5 sty 22:01
Ajtek:
Ja też

.
5 sty 22:01
//: a ja tego nie ogarniam
5 sty 22:03
Ajtek:
Zauważ, masz 3 niewiadome, a 2 równania.
Niech a=a1, b=a1+r, c=a1+2r
Teraz z własności ciągów jedziesz. Zapisz je.
5 sty 22:05
pigor: ..., zapewne zna, tylko brak

techniki, a więc
np. tak : z własności obu ciągów i warunków zadania
b−a= c−b= r= 
− szukana różnica , ponadto wiemy,
że
2b=a+c i b
2=ac i ac ≥0 ⇒ 4b
2= 4ac i (*)
2b=a+c ⇒
⇒ (a+c)
2=4ac ⇔ (a−c)
2=0 ⇔ a−c=0 ⇔
a=c, stąd i z (*)
2b=2a=2c ⇔
a=b=c , więc
r= 0 − szukana
różnica. ...
5 sty 22:08
Ajtek:
Przyszedł
pigor i pozamiatał

. Cześć

.
5 sty 22:09
//: a1 + 2r − a1 − r = a1 + r − a1
2(a1 + r) = a1 + a1 + 2r
tak?
5 sty 22:10
//: hmm już rozumiem xD dzięki wszystkim
5 sty 22:12