matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg arytmetyczny
xyz:
http://www.zadania.info/d17/585335
dlaczego w podpunkcie a w drugiej linijce równania jest 23+23(n−
2
)(−4)?
5 sty 21:54
Rafał28:
Skorzystano tam na wzór ciągu arytmetycznego: a
n
= a
1
+ (n−1)r a
n−1
= a
1
+ (n−2)r a
n−2
= a
1
+ (n−3)r
5 sty 23:38