prawdopodobienstwo
zadanie: Na polce stoi 5 roznych par butow. Wybieramy losowo 4 buty. Oblicz prawdopodobienstwo wybrania
a) dokladnie 2 par
b) dokladnie 1 pary
c) wszystkich butow z roznych par
moglbym prosic o pomoc w zdarzeniach?
5 sty 21:33
bezendu:
a)
| | | | 3!*4*5 | | 3!*20 | |
A= | = |
| = |
| =10 |
| | | 3!*2! | | 3!*2 | |
| | | | 6!*7*8*9*10 | | 6!*5040 | |
Ω= | = |
| = |
| =210 |
| | | 6!*4! | | 6!*24 | |
?
5 sty 21:49
Mila:
JUtro. Jeśli nikt nie pomoże.
5 sty 21:53
bezendu:
Nad b,c pomyślę bo nie wychodzi dobry wynik.
5 sty 21:56
bezendu:
Masz odpowiedzi ?
5 sty 21:59
zadanie: a) IAI=10
b) IBI=120
c) ICI=80
wydaje mi sie, ze tak powinno byc
tylko ja nie wiem dlaczego?
5 sty 22:34
bezendu:
Ale chodzi czy masz odpowiedzi do zadań ?
5 sty 22:39
zadanie: nie
5 sty 22:43
bezendu:
To musisz poczekać na kogoś innego ba ja nie jestem pewny więc nie wstawiam
5 sty 22:44
Ajtek:
bezendu wrzucaj b

.
5 sty 22:53
bezendu:
Poczekam na Milę wtedy sobie sprawdzę czy dobrze myślałem.
5 sty 23:01
Ajtek:
Pięć nad jeden razy osiem nad jeden razy sześć nad jeden
5 sty 23:04
Rafał28:
Oznaczmy:
L − lewe buty
P − prawe buty
Trzeba się zastanowić jakie mamy przypadki. Np:
Wylosowano: 0L i 4P
Wylosowano: 1L i 3P
Wylosowano: 2L i 2P
Wylosowano: 3L i 1P
Wylosowano: 4L i 0P
a)
2 pary dokładnie będą wtedy, gdy wylosujemy 2 buty lewe z 5 lewych i dla nich dobierzemy 2 buty
prawe na jeden sposób.
A − dokładnie 2 pary
Już nie trzeba losować 2 butów prawych z 5 i dobierać na jeden sposób dwóch butów lewych bo dla
każdego wylosowania 2 butów lewych z 5 i dobrania 1 pary prawych automatycznie są policzone
wszystkie możliwe kombinacje wyboru prawych butów sprzyjające zdarzeniu A.
b)
B − dokładnie 1 para
Tutaj mamy sumę dwóch przypadków:
Wylosowano: 1L i 3P
Wylosowano: 3L i 1P
Przypadek(Wylosowano: 1L i 3P)
Losujemy 1 but lewy z 5 i dopiero dla niego jeden prawy but na 1 sposób i losujemy 2 prawe buty
z 4.
Można też inaczej
Losujemy 3 prawe buty z 5 i dobieramy jeden but lewy na 3 sposoby.
Przypadek(Wylosowano: 3L i 1P)
Tutaj będzie identycznie jak w poprzednim przypadku. Tzn liczebność będzie ta sama, czyli w
sumie
|B| = 60
c)
Wylosowano: 0L i 4P
Wylosowano: 4L i 0P
C − buty z różnych par
=======================================
Głowy nie dam urwać czy to dobrze, ale wydaje mi się, że tak mogłoby być.
5 sty 23:24
zadanie: czyli?
6 sty 15:47
Mila:
Losujemy 4 buty z 10. (z 5 par)
a) A− wybrano dokładnie 2 pary
b) B− wybrano dokladnie 1 parę, ( dwa buty są z różnych par)
| |
−wybieramy jedną parę butów z 5 par |
| |
wybieramy dwie pary butów, z których weźmiemy po jednym bucie ( lewym albo prawym)
c) C− wybrano 4 buty z różnych par
wybieramy 4 pary butów, z których weźmiemy po jednym bucie ( lewym albo prawym)
II Sposób C
{(L1,P1)(L2,P2),(L3,P3),(L4,P4),(L5,P5)} −zbiór butów
Taki zapis,
| | | |
* | oznacza,że −wylosowano 4 buty lewe, zero butów prawych |
| | |
=5+10*2+10*3+5*4+5=80
6 sty 16:07
bezendu:
Tylko |C| wyszło mi źle
6 sty 16:09
Mila:
Rozumiesz sposób?
6 sty 16:17
zadanie: a co rozumiemy tutaj przez pare ?
lewy i prawy but to para w tym zadaniu?
6 sty 18:59
Mila:
Tak jak w codziennym życiu.
Para butów, to para butów.
Masz:
sandały nr 40− jedna para
półbuty nr 40 − druga para
6 sty 19:32