matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wzór na n-ty wyraz ciągu
//:
proszę o sprawdzenie czy dobrze: znajdź wzór na n−ty wyraz ciągu gdy Sn=−n
2
S
n−1
=(−n−1)
2
Sn−S
n−1
=−n
2
−(−n−1)
2
=−n
2
−(n
2
−2n+1)=−n
2
−n
2
+2n−1=−2n
2
+2n−1=an
5 sty 21:29
Ajtek:
Masz błąd: S
n−1
=−(n−1)
2
5 sty 21:30