podobieństwo trójkątów gimnazjum
natttt: czy każde dwa trójkąty prostokątne w których stosunek długości pewnych dwóch boków wynosi
1:2,są podobne.
bardzo proszę o rozwiązanie z wytłumaczeniem
5 sty 21:18
Mila:

Przecież masz podane cechy podobieństwa.
a,b− przyprostokątne
c− przeciwprostokątna
| | a | | 1 | |
Jeśli |
| = |
| w jednym Δ |
| | b | | 2 | |
a w drugim Δ
Sprawdź!
5 sty 21:30
Panko: No nie
weź dwa Δ1 : a2 + (√3a)2 = (2a)2
Δ2 a2 + (2a)2= ( √5a)2
Δ1 a< √3a< 2a
Δ2 a<2a< √5a
zastosuj cechę podobieńswa b,b,b
a/a = √3a/ 2a = 2a/√5a fałsz
Jesli to nie przemawia to policz sobie kąty w tych Δ dla a=1
5 sty 21:33