matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zamiana kolejności w całce podwójnej
kajot:
2 2−x ∫dx ∫ f(x,y) dy −6
x
2
4
−1
⎧
−6≤ x ≤2
⎩
x
2
4
−1 ≤y≤2−x
x
2
y=
−1
4
x=4(y+1) v x=−4(y+1) −2≤y≤8 Pytanie jak ustalić przedział w którym zawierają się x
5 sty 21:17
kajot:
Proszę o jakąś wskazówkę.
5 sty 22:17
Krzysiek:
musisz rozdzielić na sumę całek, dla y∊[−1,0] i dla y∊[0,8] rysunek:
http://www.wolframalpha.com/input/?t=crmtb01&f=ob&i=x%3D-6%2Cx%3D2%2Cy%3D1%2F4x%5E2-1%20%2C%20y%3D2-x
5 sty 22:21