Oblicz.
Angelika95: [(n+1)! −n! ]/ (n−1)!
5 sty 20:41
wredulus_pospolitus:
(n+1)! = 1*2*3*..*(n−1)*n*(n+1) = czyli = n! * (n+1)
analogicznie:
n! = (n−1)! * n
5 sty 20:47
5-latek: np 5!=4!*5 albo 5!=3!*4*
to (n+1)!= ile ?
Nad (n−1)! pomysl sama lepiej zrozumiesz
5 sty 20:48
alfa i omega: | | (n+1)n(n−1)!−n(n−1)! | | (n−1)!((n+1)n−n) | |
= |
| = |
| =n2+n−n=n2 |
| | (n−1!) | | (n−1)! | |
5 sty 20:48
5-latek: No i masz na tacy podane
5 sty 20:51
Angelika95: dziękuję bardzo,rzeczywiście,już rozumiem
5 sty 20:54