wielomiany
slony: Dla jakich wartości a i b wielomian x4+ax3+2x2+x+b jest podzielny przez x2+x+1
5 sty 20:32
slonytychuju: Dla normalnych.
6 sty 18:33
Panko:
x4 + ax3 +2x2 +x+b = Q(x)* ( x2+x+1) + ( a+b−2)
czyli R(x)= a+b−2 =0
Jak już się dzieli to
x4 + ax3 +2x2 +x+b = (x2+x+1)*( x2+px+q) stąd b=q
x4 + (2−b)x3 +2x2 +x+b = (x2+x+1)*( x2+px+b)
x4 + (2−b)x3 +2x2 +x+b = x4 + x3(p+1) + x2(1+p+b) +x(b+p) +b
Porównując współczynniki dostajemy jedynie ,że b+p=1⇒ p= 1−b
Wniosek :
x4 + ax3 +2x2 +x+b = Q(x)*(x2+x+1) ⇔a+b=2
Wtedy x4 + ax3 +2x2 +x+b = (x2+x+1)*(x2+(1−b)x+b)
6 sty 20:21