Rozkładanie wielomianów na czynniki
Mati: Rozłóż wielomiany na czynniki... Proszę o pomoc!
Czy mogę to zrobić tak?
a)W(x) = x
3+3x
2−4x−12= x(x
2+3x−4)−12=(x−2)(x+2)... tylko co dalej o ile tak się da?
5 sty 20:18
alfa i omega: tak nie rób, ale możesz podzielić ten wielomian przez 2
5 sty 20:21
alfa i omega: i masz (x−2)(x2+5x+6)=0 i teraz jeszcze delta
5 sty 20:23
Mati: No tak nie napisałem polecenia...a jak mam metodę grupowania wyrazów to chyba nie bardzo tak
można?
5 sty 20:24
alfa i omega: pogrupować też można weź pierwszy wyraz z trzecim i drugi z czwartym
(x+3)(x2−4)=0
(x+3)(x−2)(x+2)=0
5 sty 20:29
Mati: hmm chyba nie rozumiem zbyt o co w tym chodzi, zgadza się wszystko ale...nie rozumiem jak
"dopasować" te wyrazy i wg jakiego schematu... myślę i myślę a jak mam zrobić następny to już
nie potrafię.
5 sty 20:37
Mati: ok, już mniej więcej rozumiem, jak kolejnego nie będę potrafił to napisze. Dzięki.
5 sty 20:40
Mati: a jak zrobić coś takiego? W(x)= 4x3+4x2−x−1=...ten przykład mi nie wychodzi...
5 sty 20:53
ICSP: 4x2(x+1) − 1(x+1) = (4x2 − 1)(x+1) = (2x−1)(2x+1)(x+1)
5 sty 20:55
5-latek: 4x
2(x+1)−1(x+1) przypatrz sie dobrze i rozkladaj to dalej
5 sty 21:00
Mati: Dzięki
5 sty 21:03