Pochodne
Justyna: Proszę bardzo o pomoc w policzeniu pochodnej
y'=(1+sinx)4=4(sinx+1)3)*(sin2x+1)'=...
Dalej wychodzą mi bzdury..
5 sty 20:03
Justyna: 4(sin2x+1)3*
5 sty 20:04
john2: [ (1 + sinx)4 ]' = 4(1 + sinx)3 * (1 + sinx)' = 4(1 + sinx)3 * [ (1)' + (sinx)' ] = ...
5 sty 20:06
john2: to 4(1 + sinx)3 możesz zostawić w tej postaci
5 sty 20:09
Justyna: Przepraszam bardzo za pomyłkę

y'=(1+sin
2x){4} taki jest przykład.
5 sty 20:09
Justyna: y'=(1+sin2x)4
5 sty 20:09
MQ: To w końcu y=(1+sin2x)4 i masz obliczyć y', czy y'=(1+sin2x)4 i masz obliczyć y?
5 sty 20:12
john2: zatem
[ (1 + sin2x)4 ]' =
= 4(1 + sin2x)3 * (1 + sin2x)' =
= 4(1 + sin2x)3 * [ (1)' + (sin2x)' ] =
wskazówka: sin2x = (sinx)2
5 sty 20:12
Justyna: =4(sin
2x+1)
3*2sinx*cosx

?
5 sty 20:20
Justyna: Czyli
=8(1+sin2x)3*sinx*cosx
5 sty 20:21
john2: Tak. Można jeszcze zamienić 2sinxcosx na sin2x
5 sty 20:22
Justyna: Dziękuje bardzo jeszcze takie pytanko jak mam pochodną z czegoś takiego (2x−sinx*cosx3)' to
z jakiego wzoru skorzystać ?
5 sty 20:24
john2: Najpierw ( f − g)' = f' − g'
potem dla sinxcosx3 (f * g)' = f'g + fg'
5 sty 20:26
Justyna: aha dzięki
5 sty 20:27