Podstawą ostrosłupa ABCS
marek3a: Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt ABC.Punk M jest środkiem boku AB oraz IAMI=IMCI.Odcinek
AS jest wysokością tego ostrosłupa.Wykaż ,że trójkąt SCB jest prostokątny.
5 sty 19:49
Panko: Oznaczmy IABI= a, I ACI=b , I BCI=c , długości krawędzi podstawy ostrosłupa
Długość odcinka I MCI =s dla krótkich rachunków. Oczywiście s=a/2
Stosuje dwa razy tw kosinusów dla Δ − ów
dla ΔAMC : ( dla kąta o wierzchołku w M czyli ∡AMC)
s2+s2−2s2cos∡AMC = b2
dla ΔCMB : ( dla kąta o wierzchołku w M czyli ∡CMB)
s2+s2−2s2cos∡CMB = c2
teraz jest I ∡AMC I = 180− I ∡CMB I czyli cos∡AMC =− cos∡CMB
dostaje dwa równania
s2+s2−2s2cos∡AMC = b2
s2+s2+2s2cos∡AMC = c2 i dodaję stronami
4s2 = b2+c2 i podstawiam s=a/2
a2=b2+c2 czyli kąt I ∡ ACB I =90◯
Teraz to już tylko stosuję tw. o trzech prostych prostopadłych
Konkretnie : Rzut prostokątny krawędzi SC na płaszczyznę podstawy ΔABC to krawędź AC
bo AS jest wysokością.
Krawędź BC jest prostopadła do rzutu prostokątnego krawędzi SC czyli do AC co na
początku pokazałem.
Stąd z tezy tw . o trzech prostych prostopadłych krawędź CB jest prostopadła do
krawędxi SC czyli ΔBCS jest prostokątny ( I ∡BCS I =90◯
finito.
5 sty 20:19
marek3a: Dzięki
5 sty 20:54