f(x)=[x]+x
agnieszka: wykres funkcji f(x)=[x]+x
gdzie [x] to część całkowita liczby x
jak narysować taki wykres ?
5 sty 19:31
matyk: W przedziałach najlepiej

Weźmy przedział [0,1)
Dla niego podłoga wynosi 0. Zatem mamy funkcję y=x
5 sty 19:35
agnieszka: a co dla np x=112 ?
5 sty 19:40
Mila:

1) Dla x∊<0,1)
f(0)=[0]+0=0
f(0,5)=[0,5]+0,5=0+0,5=0,5
f(x)=[x]+x=0+x
f(x)=x
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 1 | |
2) dla x∊<1,2) f( |
| )=[ |
| ]+ |
| =1+ |
| =2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
[x]+x=1+x
3) dla x∊<−1,0 )
f(−1)=[−1]+(−1)=−2
f(x)=−1+x
| | −1 | | −1 | | −1 | | 1 | | −3 | |
f( |
| )=[ |
| ]+( |
| )=−1− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
itd
5 sty 21:10
pL: a co jesli bede mial {x}+x {x}i czesc ulamkowa ?
6 sty 19:04
Kaja: Udowodnij, że jeżeli a jest dowolną liczbą dodatnią to funkcja f \left( x \right) = x3 + ax
+1 jest rosnąca w zbiorze liczb rzeczywistych
6 sty 22:25