Poka, że dla dowolnego kąta ostrego zachodzi
JPJP: (2−tgα)2=3+1−4sinαcosαcos2α. Po wymnożeniu wychodzi 4 − 4sincos+ sin2αcos2α
Prosiłbym o rozwiazanie krok po kroku. Pozdrawiam
5 sty 19:29
5-latek: No to pokaz ja mnozysz krok po kroku
5 sty 19:53
JPJP: a więc wzór skróconego mnożenia z którego wychodzi 4−4tgα+tg2α . Liczę na pomoc wykonaniu
zadania.
5 sty 19:59
JPJP: Ktoś pomoże, może trzeba od początku?
5 sty 20:09
5-latek: | | sinx | | sin2x | |
Przeciez wiadomo ze tgx= |
| i tg2x= |
| to podstaw to i licz |
| | cosx | | cos2x | |
dalej i do wspolnego mianownika . Potem zobaczysz co wyjdzie
5 sty 20:14
JPJP: Na samym początku do tego doszedłem, co widać w pierwszym poście, ale nie mam pomysłu co robić
dalej, bzdury mi wychodzą
5 sty 20:18
JPJP: Nikt nie potrafi?
5 sty 22:48
6 sty 01:05
Lorak: α=x
| | 4sinx | | sin2x | |
L = (2−tgx)2 = 4 − |
| + |
| = |
| | cosx | | cos2x | |
| | 4cos2x−4sinxcosx+sin2x | | 3cos2x+cos2x+sin2x−4sinxcosx | |
= |
| = |
| = |
| | cos2x | | cos2x | |
6 sty 01:39