Geometria analityczna
Uno : Obliczyć odległość płaszczyzny
2x+y−z+2=0 od płaszczyzny 2x+y−z−4=0.
5 sty 19:27
matyk: Jest na to gotowy wzór

Oczywiście płaszczyzny są równoległe
5 sty 19:30
matyk: U ciebie wynosi ona 2
5 sty 19:32
5-latek: | | |D1−D2| | |
czy to jest taki wzor d= |
| i jest on podobny do do wzoru na odleglosc |
| | A2+B2+C2 | |
dwoch prostych rownoleglych ?
5 sty 19:35
Uno : a podałbyś ten wzór? Jest możliwość obliczenia odległości jeśli nie będą równoległe?
5 sty 19:35
5-latek: Oczywiscie w mianowniku ma byc √A2+B2+C2 przez nie uwage nie wpisalem pierwiastka
5 sty 19:36
Uno : W takim razie moja odległośc jest równa pierwiastek z 6 a nie dwa.
Możesz odpisać na moje pytanie? Dzięki za pomoc
5 sty 19:40
5-latek: Zwroc uwage na to ze ja zadalem pytanie czy to jest ten wzor .
Ja tez nie jestem pewin
5 sty 19:42
Uno : a jaki masz wzór na dwie proste równoległe?
5 sty 19:56
quant0: Czyżby kolokwium w środę ?
5 sty 20:01
quant0: Wzór jest dobry, liczyłem ten sam przykład tym wzorem i wyszło √6
5 sty 20:04
alfa i omega: | | √6 | |
chyba raczej |
| , mi wyszło tak samo wzorem jak i z ekstremum |
| | 3 | |
5 sty 21:00
quant0: P1 : 2x+y−z+2=0
P2 : 2x+y−z+4=0
Wzór:
|d1−d2|√A2+B2+C2 = |2−(−4)|√22+12+(−1)2 = |6|√6 = √6
Wstaw Twoje obliczenia.
5 sty 21:14
alfa i omega: mój błąd, dobrze macie, ja przepisałem +4 zamiast −
5 sty 21:30