prosze o pomoc pilne
beatris: 1)Sprawdż,czy poniźa równość jest tożsamością: 7(x
2−2)−4(x+3)(x−3)=3x
2+22
| | x2+x−2 | |
2)Uprosc wyrażenie wymierne: |
|
|
| | x2−1 | |
3)niech x+y=12 i x
2+y
2=126. oblicz wartość wyrażenia x y
4)Jeden z boków prostokąta jest o 2cm krótszy,a drugi o 2cm dłuższy od boku pewnego
kwadratu.Który z czworokątów ma większe pole i o ile większe?
19 paź 14:11
beatris: prosze o pomoc kto u mie to rozwiązać plis
19 paź 15:36
Bogdan:
1) Wykonaj działania po lewej stronie (pozbądź się nawiasów).
2) Rozłóż licznik i mianownik na czynniki (w liczniku zastosuj Δ, w mianowniku wzór
skróconego mnożenia)
3) Wykonaj działanie (x + y)2 = ...
4) Wyznacz pole kwadratu o boku długości a, potem pole prostokąta o polu P = (a − 2)(a + 2)
19 paź 15:41
Łukasz: 7x2−14−4(x2−9)=3x2+22
7x2−14−4x2+36=3x2+22
7x2−4x2−3x2=22+14−36
0=0
19 paź 15:45
beatris: P=(2−2)(2+2)=4
19 paź 15:56
HNO3: Nie wiem jakim sposobem 4 pomnożone przez 0 daje 4....
19 paź 16:01
beatris: P=(2−2)(2+2)=0
19 paź 16:11