rozwiąż równanie
rob: √10+x + √10−x = x/3
to jest sprzeczne, tylko nie wiem jak to obliczyć(pokazać że sprzeczne)
5 sty 19:10
Marcin:
10+x ≥ 0 → x ≥ −10
10−x ≥ 0 → x ≤ 10
x∊<−10;10>
√10+x + √10−x = x3 / ()2
10 + x + 10 − x = x29
20 = x29 / *9
180 = x2
x= 2√45 ∪ x= −2√45
2√45> 10 ∪ −2√45 < −10
x∉D
5 sty 19:44
5-latek: I rozwiazales cale zadanie studentowi
5 sty 19:45
Marcin: Teraz pojawia się pytanie.. Czy można tak podnieść do kwadratu to równanie..
5 sty 19:52
Saizou : można ale dla x∊<0:10> inaczej sprzeczność nastąpi
5 sty 19:53
5-latek: No wlasnie . Dobre pytanie .
czy mamy zapewnione ze prawa strona tego rownania jest nieujemna ?
Ale to niech sie rob sam zastanowi .
5 sty 19:57