całka nieoznaczona
trututu: Jak policzyć taką całkę?
∫(x2−1)/(x−1)
5 sty 18:41
Janek191:
| | x2 − 1 | | ( x − 1)*( x + 1) | |
|
| = |
| = x + 1 |
| | x − 1 | | x − 1 | |
więc
| | x2 − 1 | |
∫ |
| dx = ∫ ( x + 1) dx = ∫ xdx + ∫ dx = |
| | x − 1 | |
5 sty 18:43
AS: Chyba żarty sobie stroisz.
5 sty 18:43
Gustlik: Trzeba podzielić wielomiany:
| x2−1 | | (x−1)(x+1) | |
| = |
| =x+1, x≠0 |
| x−1 | | x−1 | |
Teraz już łatwo.
5 sty 18:43
trututu: a no rzeczywiście, banalnie proste, a tego nie zauważyłam! dzięki, Janek191
5 sty 18:44