prawd
Radek:
W garderobie pani Joanny wiszą 3 żakiety: biały, zielony i granatowy oraz 4 spódnice: czarna,
biała, granatowa i szara. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wybierając losowo jeden
żakiet i jedną spódnicę, pani Joanna skompletuje strój w jednym kolorze
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | | 6 | |
Jak inaczej to zapisać ?
5 sty 18:27
martin: |Ω|=12
|A|=2
P(A)=2/12=1/6
5 sty 18:31
Radek:
A i B są takimi zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω , że A ⊆ B oraz P (A ) = 0,3 i P(B ) =
0,7 . Oblicz prawdopodobieństwo różnicy B ∖ A .
nie za mało danych ? Proszę o wytłumaczenie
5 sty 18:32
martin: mozliwosci wyboru zakietu sa 3, a spodnicy 4
a wiec wszystkich mozliwosci jest 3*4=12
mozliwosci wyboru pod kolor sa tylko dwie− biały i granatowy
5 sty 18:33
5 sty 18:35
Mila:

P(A)=0,3
P(B)=0,7
P(B\A)=P(B)−P(A∩B)=P(B)−P(A)=0,7−0,3=0,4
5 sty 18:45
Radek:
Dziękuję nie za bardzo rozumiem te diagramy venna jeszcze.
5 sty 18:56
Radek:
W dwóch pudełkach są cukierki. W pierwszym pudełku jest 15 cukierków czekoladowych i 5
owocowych, a w drugim pudełku jest 20 cukierków czekoladowych i 30 cukierków owocowych.
Losujemy cukierek najpierw z pierwszego, a potem z drugiego pudełka. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że w wyniku losowania otrzymamy dwa cukierki czekoladowe?
Można zrobić na dwa drzewka ?
| | | | 19!*20 | |
Albo Ω= | = |
| =20 |
| | | 19!*1! | |
I to mnożymy a kiedy byśmy dodawali ?
5 sty 19:02
Mila:
| | 15 | | 20 | | 3 | | 2 | | 3 | |
P(CC)= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 20 | | 50 | | 4 | | 5 | | 10 | |
Wylosowano cukierek czekoladowy i owocowy, wtedy suma
Napisz jaka?
5 sty 19:16
matyk: Kiedy pytalibyśmy np. o wynik losowania w którym otrzymamy co najwyżej jeden cukierek
czekoladowy.
Chociaż tutaj można ze zdarzenia przeciwnego i pomijamy dodawanie sytuacji.
Dodajemy wyniki do siebie gdy mówimy o kilku rozłącznych różnych przypadkach. To tak w skrócie
5 sty 19:17
matyk: Jak słusznie podała
Mila gdy idziemy z "góry na dół" mnożymy, gdy idziemy na boki dodajemy
5 sty 19:18
Radek:
1
5 sty 19:20
Radek:
W jednej urnie są 3 kule: czerwona, biała i zielona, a w drugiej urnie są 2 kule: czerwona i
biała. Losujemy po jednej kuli z każdej urny. Jakie jest prawdopodobieństwo wyciągnięcia dwóch
kul w tym samym kolorze?
Mogę od razu tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| ? |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
5 sty 19:24
Mila:
B− wylosowano cukierek czekoladowy i owocowy
| | 15 | | 3 | | 5 | | 2 | | 11 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 20 | | 5 | | 20 | | 5 | | 20 | |
19:24 Dobrze.
5 sty 19:38
Radek:
| | 1 | |
Rzucamy trzema kostkami. Prawdopodobieństwo otrzymania sumy oczek równej 3 wynosi |
| , a |
| | 216 | |
| | 1 | |
prawdopodobieństwo otrzymania sumy oczek równej 4 wynosi |
| . jakie jest |
| | 72 | |
prawdopodobieństwo tego, że suma otrzymanych oczek będzie mniejsza od 5?
5 sty 19:45
daras: moze najpierw ustalmy: co to jest żakiet?
5 sty 20:03
Radek: ?
5 sty 20:40
Mila:
Radek to zadanie z 19:45.
To dokładnie taka treść, czy Twoja twórczość?
Pomyśl, kiedy otrzymasz sumę oczek<5?.
5 sty 20:56
Radek:
To jest dokładna treść zadania.
(1,1,1) (1,1,2) Jak takie możliwości wypadną
5 sty 20:59
Mila:
W takim razie masz dwa zdarzenia rozłączne:
A− suma oczek równa 3
B− suma oczek równa 4
| | 1 | | 1 | |
P(AUB)=P(A)+P(B)= |
| + |
| |
| | 216 | | 72 | |
Gdyby nie było informacji o tych prawd., to tak:
|Ω|=6*6*6=216
C− suma oczek mniejsza od 5
C={(1,1,1), (1,1,2),(1,2,1),(2,1,1)}
5 sty 21:23
Radek:
Ale tam jest ta informacja i nie wiem jak z niej skorzystać ?
5 sty 21:26
Radek: ?
6 sty 16:11
Mila:
To masz wyjaśnione przed słowem "gdyby".
Suma oczek mniejsza od 5⇔suma oczek 3 lub 4
6 sty 16:19