Prawdopodobienstwo
XXX: Witam. Potrzebuje pomocy z tymi zadaniami.
1.
W biegu na 100m wystartowalo 7 zawodnikow, w tym Tomek i Marek
Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia
a) Marek dobiegl do mety jako ostatni
b) Tomek i Marek zajeli sasiednie lokaty
c) Marek przybiegl przed Tomkiem
2.
Ze zbioru liczb {1,2,3..., 13} wybieramy kolejno 3 liczby bez zwracania oblicz
prawdopodobienstwo zdarzen:
a) pierwsza z wylosowanych liczb bedzie nieparzysta
b) ostatnia z wylosowanych liczb bedzie 13
3.
Rzucamy trzema symetrycznymi monetami. Oblicz prawdopodobienstwo, ze wyrzucimy co najmniej
jednego orla
4.
Prawdopodobienstwo uzyskania polaczenia z pewnym numerem tel. wynosi 70%.
a) jakie jest prawdopodobienstwo polaczenia z numerem dopiero w 4 probie
b) jakie jest prawdopodobienstwo na to, ze na polaczenie z tym numerem wystarcza mniej niz 4
proby ?
Z gory dziekuje
5 sty 17:59
Kaja: 3. Ω={(O,O,O),(R,O,O),(O,R,O),(O,O,R),(R,R,O),(R,O,R),(O,R,R),(R,R,R)}
|Ω|=8
A={(O,O,O),(R,O,O),(O,R,O),(O,O,R),(R,R,O),(R,O,R),(O,R,R)}
|A|=7
5 sty 18:05
Kaja: 2. |Ω|=13*12*11
a)A−pierwsza z wylosowanych liczb będzie nieparzysta
|A|=7*12*11
| | 7*12*11 | | 7 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 13*12*11 | | 13 | |
b)B − ostatnią z wylosowanych liczb będzie 13
|B|=12*11*1
| | 12*11*1 | | 1 | |
P(B)= |
| = |
| |
| | 13*12*11 | | 13 | |
5 sty 18:09
Kaja: | | 7 | |
4. rozrysuj drzewko (prawdop, że połaczenia z nr tel. to |
| , a prawdop. że sie nie |
| | 10 | |
5 sty 18:11
Janek191:
z.1
I Ω I = 7 !
a) I A I = 6 !
więc
========================
b)
TMXXXXX
XTMXXXX
XXTMXXX
XXXTMXX
XXXXTMX
XXXXXTM
I B I = 2* 6*5 ! = 2*6 !
więc
| | 2 * 6 ! | | 2 | |
P ( B ) = |
| = |
| |
| | 7 ! | | 7 | |
===========================
5 sty 18:11
martin: 1.
a)|Ω|=210
|A|=30
P(A)=30210=17
5 sty 18:11
majki: zad 4 najlepiej drzewko
P(A)=0,3*0,3*0,3*0,7=0,0189
5 sty 18:12
Janek191: c)
MTXXXXX
XMTXXXX
XXMTXXX
XXXMTXX
XXXXMTX
XXXXXMT
I C I = 6*5 ! = 6 !
więc
====================
5 sty 18:13
XXX: Dzieki jestescie wielcy

Co do zad 4 wiem, ze mam rysowac drzewko ale nie potrafie dobrze dobrac wartosci tak, zeby mi
wyszlo dobrze ; / Moglby ktos pokazac jak powinno wygladac to drzewko ?
5 sty 18:14
Kaja: narysu sobie kropkę i od tej kropki dwie gałęzie. pod jedną napisz P (czyli że sie połaczy) i
| | 1 | |
przy gałęzi prowdopodobieństwa |
| , a pod drugą NP(że się nie połączy) i prawdopodob. przy |
| | 7 | |
| | 1 | |
gałęzie |
| . potem od każdej z tych gałęzie znów dwie gałęzie i znów to samo, potem znów |
| | 3 | |
dwie od każdej i potem jeszcze raz to samo.
5 sty 18:21
XXX: Dziekuje
5 sty 18:23
Janek191:
C ) Jest źle

I C I = 6 ! + 5* 5 ! + 4* 5 ! + 3*5 ! + 2* 5 ! + 5 ! = 21*5 !
więc
| | 21 * 5 ! | | 21 | |
P ( C ) = |
| = |
| = 0,5 |
| | 7 ! | | 42 | |
==============================
5 sty 18:24
Janek191:
C ) Jest źle

I C I = 6 ! + 5* 5 ! + 4* 5 ! + 3*5 ! + 2* 5 ! + 5 ! = 21*5 !
więc
| | 21 * 5 ! | | 21 | |
P ( C ) = |
| = |
| = 0,5 |
| | 7 ! | | 42 | |
==============================
5 sty 18:24
XXX: Mam jeszcze pytanie co do 2.
Dlaczego omega wynosi "13*12*11" ?
5 sty 18:37
Janek191:
Pierwszą liczbę można wybrać na 13 sposobów, II na 12 , a III na 11.
Losowanie jest bez zwracania
5 sty 18:39