trygonometria
kitcat: Witam
Właśnie przygotowuję się do sprawdzianu i mam problem z kilkoma zadaniami.
1. Wiedząc że sinα − cosα =1/2 oblicz: sin
3 − cos
3
2. Wiedząc że tgα+ctgα=4 oblicz : sinα ∧ cosα
3. Oblicz bez użycia tablic:
A. cos70cos25 + sin70sin25
B. cos50cos20+cos40cos70
C. 2sin15cos15(licznik) / cos
215−sin
215(mianownik) (nie wiem jak zrobić tu ułamek

)
Bardzo proszę o pomoc szczególnie w zadaniu nr 3 , byłbym bardzo wdzięczny za rozwiązanie tych
zadań
19 paź 13:58
Bogdan:
Dzień dobry.
1. (sinα − cosα)
2 = sin
2α − 2sinα cosα + cos
2α = 1 − 2sinα cosα
| | 1 | | 3 | | 3 | |
|
| = 1 − 2sinα cosα ⇒ 2sinα cosα = |
| ⇒ sinα cosα = |
| |
| | 4 | | 4 | | 8 | |
(sinα − cosα)
3 = sin
3α − 3sin
2α cosα + 3sinα cos
2α − cos
3α =
= sin
3α − cos
3α − 3sinα cosα(sinα − cosα)
| | 1 | | 3 | | 1 | |
|
| = sin3α − cos3α − 3* |
| * |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | |
sin
3α − cos
3α = ....
19 paź 14:12
Bogdan:
| | sinα | | cosα | | 1 | |
2. tgα + ctgα = 4 ⇒ |
| + |
| = 4 ⇒ |
| = 4 |
| | cosα | | sinα | | sinα cosα | |
sinα cosα = ....
19 paź 14:14
Bogdan:
3. Stosujemy wzory:
cosα cosβ + sinα sinβ = cos(α − β)
cosα = sin(90o − α}
2sinα cosα = sin(2α)
cos2α − sin2α = cos(2α)
19 paź 14:17
kitcat: Bardzo dziękuje za pomoc i szybką odpowiedź
19 paź 14:47
Bogdan:
Poradziłeś sobie w zadaniu 3 ?
19 paź 14:48
kitcat: tak tak , wzory wystarczyły, najlepsze jest to że cały czas miałem je pod ręka ale nie
zakapowałem że trzeba je wykorzystać

jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
19 paź 15:14
Bogdan:
19 paź 15:29