statystyka
majki: Zadanie 6. Zmienna losowa X ma w populacji rozkład trzypunktowy:
P(X = 0) = 0; 35 ; P(X = 1) = 0; 25; P(X = 2) = 0; 4:
Z tej populacji pobieramy trzyelementową probkę losową prostą (X1;X2;X3) oraz
tworzymy estymator:
S2(X) = 13 [(X1 − X)2 + (X2 − X)2 + (X3 −X)2]: (X−to powinna byc X
srednia)
Wyznaczyc rozkład tego estymatora oraz jego wartosc oczekiwaną i odchylenie standardowe.
Jak wyznaczyc rozkład tego estymatora?
5 sty 17:33
majki: chociaz wskazowka
5 sty 18:09
Rysiek: wartość oczekiwana
E(x)= 1*0,35+2*0,25+3*0,4=2,15
wariancja
D∧2(x)=1*0,35+4*0,25+9*0,4−(2,15)∧2=
20 sty 19:38