matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg arytmetyczny
xyz:
sprawdź, czy liczby log
3
2, log
3
(
√
3
−1), log
3
(2−
√
3
) w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny proszę o rozpisanie tego przykładu. kilka razy próbuję to rozwiązać i nic nie wychodzi
5 sty 17:33
Mila:
√
3
−1
r
1
=log
3
(
√
3
−1)−log
3
2=log
3
2
2−
√
3
r
2
=log
3
(2−
√
3
)−log
3
(
√
3
−1)=log
3
=
√
3
−1
2−
√
3
√
3
+1
=log
3
(
*
)=
√
3
−1
√
3
+1
2
√
3
+2−3−
√
3
√
3
−1
=log
3
(
)=log
3
=r
1
2−1
2
to są 3 kolejne wyrazy c. arytm.
5 sty 17:42
xyz:
dziękuję
5 sty 17:46
Mila:
5 sty 18:28