chcę narysować wykres x1 i x2
kali: obliczcie mi deltę z y=3+3x−4x2
5 sty 17:11
Kaja: Δ=32−4*(−4)*3=9+48=57
5 sty 17:12
kali: ile wynosi x1 x2 bo mi się coś nie zgadza z wykresem rysuje mi parabole w prawo przesuniętą
względem osi y a z obliczeń wychodzi mi, że w lewo. gdzie jest błąd
5 sty 17:17
Kaja: x1≈1,3 x2≈−0,57
5 sty 17:20
kali: dzięki kaja
5 sty 17:22
kali: mi wychodzi x1=−1.3 a x2=0,57
dlaczego?
5 sty 17:28
Kaja: | | −3−√57 | | −3−√57 | | 3+√57 | |
x1= |
| = |
| = |
| ≈1,3 |
| | 2*(−4) | | −8 | | 8 | |
5 sty 17:30
kali: x1=−b−√Δ/2a
x2=−b+√Δ/2a
5 sty 17:32
Kaja: no i co nie wychodzi? popatrz na to co ja napisałam w poście z 17:30
5 sty 17:33
kali: a w mianowniku skąd 4? przecież a=3
5 sty 17:35
kali: −4
5 sty 17:35
kali: ok
rozumie
5 sty 17:38
Kaja: a=−4 (a to jest to co stoi przed x2). może sobie najpierw uprządkuj ten wzór zaczynając od
wyrazenia z x2.
5 sty 17:38
kali: y=ax2+bx+c
5 sty 17:38
kali: duże dzięki pewnie bym nie mógł spać przez to

wszystkiego dobrego w nowym roku
5 sty 17:40
Kaja: dziękuję i wzajemnie
5 sty 17:43