równanie z paremetrem
Paarn:
f(x) = mx
2 + 2(m−1)x + m + 2
g(x) = x
2 − mx − 1
Czy istnieje taka wartość m, dla której punkty przecięcia wykresów powyższych funkcji są do
siebie symetryczne względem osi rzędnych?
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać

. Wyznaczyłem tylko m, z układu równań, dla których te
wykresy przecinają się. Proszę o pomoc.
5 sty 16:47
Paarn: odp w książce mówi, że brak takiego m. Tylko jak tego dowieść?
5 sty 16:56
pigor: .., no to zobaczmy, czy w ogóle istnieje m dla którego równanie f(x)=g(x)
ma 2 rozwiązania, czyli wykresy f ig 2 punkty przecięcia
(to tak jak samochód stanie zaglądamy najpierw do

baku),
czyli czy
f(x)= g(x) ⇔ mx
2+2(m+1)x+m+2)= x
2−mx−1 ⇔
⇔ (m−1)x
2+(3m+2)x+m+3= 0 i (a=m−1≠0 i Δ= 9m
2+4+12m−4(m
2+2m−3) >0)
⇒
m≠1 5m2+4m+20 >0 i wszystko jasne , odpowiedz sobie co i dlaczego

. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. m=0 tez nie spełnia warunków zadania .
5 sty 17:29
Paarn: masz błąd wprzed iksem − powinno być 3m−2..., delta mi wyszla 5m2 − 20m + 16
5 sty 17:43
Paarn: Wydaje mi się, że tu chodzi o wzory Vietea plus pierwszą współrzędną wierzchołka obu funkcji.
Zatem x1 = − x2 z tego wynika, że x1 + x2 = 0 a z tego, że m=2/3. Sprawdziłem dla m=2/3
xw obu funkcji i okazało się, że są różne. Czy to wystarczająco wyklucza symetryczność
położenia punktów przecięcia się obu funkcji?
5 sty 18:16
pigor: ..., faktycznie ; przepraszam tam miało było
mx
2+2(m
−1)x+m+2= x
2−mx−1 , no to ⇔ (m−1)
2+(3m−2)x+m+3 , to
Δ= 9m
2+4−12m−4(m
2−2m−3)=
5m2−20m+16 i oczywiście dalej tak jak
piszesz to
f(p) ≠ g(p) rozwiązuje nam zadanie (daje taką, a nie inna odpowiedź)
po prostu wtedy symetrii S
OY nie ma ; dziękuję za w porę zauważenie błędu
5 sty 18:33