geometria
marcin: DOWÓD 
Jeżeli wielościan wypukły posiada tylko ściany 5−kątne oraz 6−kątne udowodnij, że ma on
dokładnie dwanaście ścian 5−kątnych. Mógłby ktoś pomóc?
5 sty 16:40
marcin: ?
5 sty 17:02
marcin: ?
5 sty 17:22
pigor: ... , wpadłem na taki ...

"diabelski" pomysł :
niech
x= ? − szukana liczb ścian 5−kątnych, i
k − liczba ścian 6−ciokątnych,
to z wzoru Eulera
s+w−k=2 (l. ścian+ l.wierzchołków − l. krawędzi= 2)
mam równanie wielościanu:
s+w−k= 2 ⇔ x+k+
13(5x+6k)−
12(5x+6k)= 2 /*6 ⇔
⇔ 6x+6k+10x+12a−15x−18k= 12 ⇔
x= 12 − szukana l.ścian 5−kątnych
5 sty 23:26
Panko: Jaki są twoje przemyślenia ?
Może na nich ja zatrybię ? Bo temat jest zajmujący !
5 sty 23:55
Panko: To jest dobre.( nie licząc drobnych wierszówek)
Sztuka jest pojąć 2* liczba krawędzi= 5x+6k , to przejdzie
Jak jak łatwo wyjaśnić 3w= 6k +5x ?
6 sty 00:10
pigor: ..., szczerze

, nie wiem , ale jak tak sobie to
układałem w głowie (miotając się), a od razu pisałem online,
i jak .wyszło mi x=12 , to szybko nacisnąłem wyślij i...

poszlooooooooo , a czy to ma lub nie ma sensu − nie wiem,
ale może ktoś zechce nad tym się pochylić i coś jednak

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. powiem tak : teraz mam mentlik w głowie, ale np. ułamek
13, pojawił mi się dlatego, że jak sobie próbowałem
wyobrazić ten wielościan to pomyślałem, że najlepiej byłoby,
aby w każdym wierzchołku schodziły się 3 krawędzie (szwy)
.., no i tyle, no to teraz idę pod prysznic; pozdrawiam i dobranoc . ...
6 sty 00:59
matyk: Mam gdzieś piękne rozwiązanie tego zadania jak znajdę to napisze.
6 sty 10:19