Wspolrzedne srodka i promien okregu.
Ona_18: Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x2−4x+y2+12y+31=0
19 paź 13:47
Eta:
Zerknij tu
1734 i po bólu
19 paź 14:51
Bogdan:
Przypominam zależności:
okrąg w postaci ogólnej: x
2 + y
2 + ax + by + c = 0
okrąg w postaci kanonicznej: (x − x
0)
2 + (y − y
0)
2 = r
2
| | −a | | −b | |
Środek okręgu S = (x0, y0), x0 = |
| , y0 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Długość promienia okręgu: r =
√ x02 + y02 − c
19 paź 14:53
misio: x2+(y+2)2=25
12 sty 10:17
ICSP: Co ty misio robisz

Co ci z tym przykładem zrobić?
12 sty 14:55
Gustlik: Eta, najlepiej "metodą Bogdana", to ta sama metoda, co moja. Pozdrawiam
13 sty 00:46
ewusia: x2 + (y+2)2 = 25
S=(0,−2)
r=5
7 wrz 17:43