g
lol:

Na prostej y = − 3x+2 wyznacz punkt, którego suma kwadratów odległości od osi układu
współrzędnych jest najmniejsza ?
?
5 sty 16:08
lol: ?
5 sty 16:21
lol:
5 sty 16:51
lol:
5 sty 16:59
Kaja: ten punkt leżący na prostej y=−3x+2 można zapisac w postaci P=(x, −3x+2)
punkt leżący na osi Ox: A=(x,0), punkt leżący na osi Oy: B=(0, −3x+2) (to te punkty których
odległości od P są najmniejsze).
|AP|
2+|BP|
2 − najmniejsza
|AP|
2+|BP|
2=(−3x+2)
2+x
2=10x
2−12x+4
tworzę funkcję: f(x)=10x
2−12x+4
suma kwadratów będzie najmniejsza, gdy ta funkcja przyjmie najmniejsza wartość (przyjmuje ją w
wierzchołku)
P=(
35,
15)
5 sty 17:09
lol:
Dziękuję
5 sty 17:10
Kaja: proszę. chyba się trochę naczekałeś na rozwiązanie
5 sty 17:11
Bizon:

Punkt P=(x
P, −3x
P+2)
S=x
P2+(−3x
P+2)
2
S=x
P2+9x
P2−12x
P+4
S=10x
P2−12x
P+4
Minimum dla x
Pw=12/20=3/5
y
Pw=−9/5+2=1/5
5 sty 17:14
Janek191:
y = − 3 x + 2
P = ( x; y) = ( x ; − 3x + 2 )
A = ( x; 0 )
B = ( 0; − 3x + 2)
I PA I
2 + I PB I
2 ma być najmniejsze
I PA I
2 = ( x − x)
2 + ( 0 − ( −3x + 2))
2 = ( 3x − 2)
2 = 9 x
2 − 12 x + 4
I PB I
2 = (0 − x)
2 + ( − 3x + 2 − ( − 3x + 2))
2 = x
2
zatem
I PA I
2 + I PB I
2 = 9 x
2 − 12 x + 4 + x
2 = 10 x
2 −12 x + 4
Mamy funkcję
f(x) = 10 x
2 − 12 x + 4
| | 12 | | 3 | |
a =10 > 0 − funkcja posiada najmniejszą wartość dla x = p = |
| = |
| |
| | 20 | | 5 | |
| | 3 | | 9 | | 1 | |
Wtedy y = − 3* |
| + 2 = − |
| + 2 = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Odp.
===================
5 sty 17:18
Janek191:
To się namnożyło rozwiązań
5 sty 17:20
Kaja: Janek191 popatrz ile lol musiał czekać na rozwiązanie

przecież "wrzucił" treść zad. po
godzinie 16
5 sty 17:22
Janek191:
Niektórzy czekają po kilka lat
5 sty 17:23