z
mat4you: 
zDla jakiego a wielomiany W(x)=x
4+ax
2+(a+6)x+3 iP(x) =x
3−x
2+(a+1)x+4 mają wspólny
pierwiastek wymierny
5 sty 15:55
Kaja: znasz tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu?
5 sty 15:57
mat4you: tak
5 sty 16:00
Kaja: to teraz poszukaj sobie "kandydtów" na pierwiastki dla wielomianu w(x) i dla wielomianu p(x)
5 sty 16:01
Kaja: "kandydatów" na pierwiastki wymierne oczywiście
5 sty 16:02
mat4you: W(x) {+−1,+−3}
P(x) {+−1,+−2,+−3}
5 sty 16:04
mat4you: P(x) {1,2,4 }
5 sty 16:05
Kaja: dla tego P nie będzie 3 i −3
5 sty 16:05
Kaja: dla P(x): −1,1,−2,2,−4,4
5 sty 16:06
Kaja: dobrze. ale te wielomiany mają mieć wspólny pierwiastek wymierny, więc jedynie może to być 1
lub −1
5 sty 16:07
Kaja: podstaw teraz do obu wielomianów 1 i wylicz "a" (w obu musi Ci wyjść to samo "a"), podobnie
zrób z −1.
5 sty 16:07
mat4you: no tak W(1)=2a+10 P(1)=a+5
W(−1)=−2 P(−1)=1−a dobrze

dalej przyrównać >?
5 sty 16:09
Kaja: skoro to ma być pierwiastek to W(1)=0 i P(1)=0
5 sty 16:10
mat4you: wychodzi mi a=5 lub a=3
5 sty 16:11
mat4you: oj a=−5 dla W(1) i P(1)
5 sty 16:12
Kaja: W(1)=2a+10 P(1)=a+5
0=2a+10 0=a+5
a=−5 a=−5
zatem dla a=−5 te wielomiany mają wspólny pierwiastek wymierny
dla −1 mamy w(−1)=−2
0=−2 sprzeczność
więc tylko dla a=−5
5 sty 16:13
mat4you: ahaa ,rozumiem
5 sty 16:14
Kaja:
5 sty 16:15
mat4you: Ty się w liceum uczysz czy już skończyłaś
5 sty 16:16
Kaja: już trochę lat temu skończyłam liceum.
5 sty 16:18
mat4you: tak myślałem
5 sty 16:20
Kaja: czemu?
5 sty 16:20