liczby naturalne
disobey95: wyznacz sumę wszystkich dwucyfrowych parzystych liczb naturalnych
a1=10 r=2 dlaczego wiec n=45 ?
5 sty 15:46
Janek191:
Jeżeli a1 = 10 − najmniejsza liczba dwucyfrowa
to
an = a1 + ( n −1)*r = 10 + ( n −1)*2 = 10 + 2n − 2 = 2n + 8 < 100
2n + 8 < 100
2n < 92
n < 46 ⇒ n = 45
===============
5 sty 15:50
Kaja: a
1=10 a
2=12 a
3=14, ..., a
n=98 (to jest ostatni wyraz interesującego nas ciągu)
a
n=a
1+(n−1)*r
98=10+2(n−1)
88=2(n−1)
n=45
zatem ostatni wyraz to ten o numerze 45
| | 11+a45 | |
teraz tylko policz S45= |
| *45 i to będzie ta suma |
| | 2 | |
5 sty 15:52
Kaja: | | a1+a45 | |
tam ma być S45= |
| *45 |
| | 2 | |
5 sty 15:52
disobey95: dzięki
5 sty 15:54