procenty
Proszę o pomoc ...!: hej mógłby mi ktoś pomóc w tym zadaniu, ale tylko w podpunkcie B. Proszę

zadanie
Cenę towaru wynoszącą 640 zł podwyższono o 15% , a następnie obniżono o 20%.
a) jaka była cena tego towaru po dwukrotnej zmianie ceny .? [ tu mi wyszło 556,8zł ]
b) czy korzystniejsza dla klienta jest dwukrotna zmiana cen, czy − jednorazowa obniżka ceny o
5% .?
Jak to obliczyć.?
19 paź 13:47
Bogdan:
a) nowa cena = 640 * 1,15 * 0,8 = 640 * 0,92 = 588,80 zł
b) nowa cena = 640 * 0,95
Korzystniejszy jest wariant a), bo jest w nim obniżka o 8%
19 paź 14:27
gg: hjghj∊gjghj←βδjgjgj
19 paź 15:14
BŁAGAM O POMOC!: 
19 paź 15:39