a
mat4you:

suma wszystkich współczynników wielomianu w(x) jest równa 2, a suma współczynników przy
nieparzystych potegach zmiennej x jest równa sumie wspolczynników przy parzystych
potegach.Znajdz reszte z dzielenia wielomianu W przez x
2−1
5 sty 15:01
Kaja: z informacji , że suma wszystkich współczynników wielomianu w(x) jest równa2, wynika, ze
w(1)=2.
zaś z tego, że suma współczynników pezy nieparzystych potęga jest równa sumie współcz. przy
parzystych wynika, że w(−1)=0. resztę z dzielenia wielomianu w(x) przez x2−1 można zapisac w
postaci r(x)=ax+b. Zatem wielomian w(x) możemy zapisac w postaci:
w(x)=p(x)*(x2−1)+ax+b
zatem 2=p(1)*(1−1)+a+b
0=p(−1)*(1−1)−a+b
2=a+b
0=−a+b
b=1
a=1
zatem r(x)=x+1
5 sty 15:19
mat4you: Kaja: z informacji , że suma wszystkich współczynników wielomianu w(x) jest równa2, wynika, ze
w(1)=2. zaś z tego, że suma współczynników pezy nieparzystych potęga jest równa sumie współcz.
przy parzystych wynika, że w(−1)=0." Tego właśnie nie wiedziałem jak tak piszesz to wydaje
się proste ale samemu ciężko wpaść

dzięki

**
5 sty 15:23
Kaja: 
mat4you a z jakiej książki bierzesz takie zadanka?
5 sty 15:25
mat4you: wiesz co,to nie z książki Pani wysłała nam na e−maila zadania.(tak na święta )
5 sty 15:29
Kaja: a to z rozszerzenia czy z podstawy?
5 sty 15:30
mat4you: z rozszerzenia, na pewno nie wszystkie ale większość
5 sty 15:32
mat4you: Dla Cb pewnie łatwe.
5 sty 15:32