oblicz uporość
adriss: Proszę o pomoc na dzisiaj pliss 1. Uprość, oblicza) (2
na dzisiaj pliss
1. Uprość, oblicz
a) (2
√3 − 1)
2
b) (3x+y)
2
c) (6
√2 − 3
√3 ) (6
√2 + 3
√3
d) (2x−1)
2 − (x+2)
2− 3(x−1)(x+1)
2. Rozłóż na czynniki
a) 16x
2− 8x+1
b) 9x
2− 25
c)81x
4− 16
d) (2x−3)
2−25
3 Usuń niewymierność z mianownika
5 sty 15:01
Kaja: 1. zastosuj wzory skróconego mnożenia
2. tez za pomoca wzorów
a) (4x)
2−2*4x*1+1
2=(4x−1)
2
b) (3x)
2−5
2=(3x−5)(3x+5)
c) (9x
2−4)(9x
2+4)=(3x−2)(3x+2)(9x
2+4)
c)(2x−3−5)(2x−3+5)
| | 2√6 | | √6−2 | |
c) |
| * |
| =... |
| | √6+2 | | √6−2 | |
5 sty 15:05
adriss: a jak rozłożyć na czynniki? bo mi coś zle wychodzi
jak jest 16x2 to do wzoru będzie (16x2)2 czy 16x2
i jak do wzoru 16x2− 2*16x*1 +12 ?
tak ma być? naprawde prosze o rozwiązanie
5 sty 15:17
daras: a ja napradę prosze Cie żebyś zaprezentował TUTAJ swoje obliczenia nawet jeśli są błędne
5 sty 15:18
Kaja: adriss przecież 2a) masz rozwiązane, możesz ewentualnie sobie to zapisac jako (4x−1)(4x−1)
5 sty 15:20
adriss: (2 √3 − 1)2 =2 √32 − 2*2 √3 *1+2 = 12− 4√3 +1= 11− 4√3
b) (3x+y)2 = 3x2 + 2*3x*y +y2 = 9x +6x*y +y2= 9x +6xy +y2
c) (6 √2 − 3 √3 ) (6 √2 + 3 √3 )= 6√22− 3√32= 144−27=117
2. a) 16x2− 8x+1= (16x2)2− 2*16x2*1 +12= 16x4−32x2 +1=16x4−32x2+1
b) 9x2− 25=9x2−52= 9x2−2*9x2*5+ 52= 81x2−18x2= 5+52=81x2−90x2+25 = −9x2+25
c)81x4− 16= 81x2−2*81x*16 +162= 6561x4−6561x+256= 6561x3 +256
d) (2x−3)2−25=( 2x−3−5)(2x−3+5)= 2x2−52
5 sty 16:28
adriss: to jak podstawię do wzoru w zadaniu pierwszym to jest to uproszczenie?
5 sty 17:05
adriss: ?
5 sty 18:30
Kaja: jesli chodzi o zapis to zapisuj (2√3)2 a nie 2√32 bo to wygląda tak jakby sam pierwiastem
miał byc podniesiony do potęgi.
co do a) tam nie będzie 11−4√3 tylko 13−4√3
5 sty 18:32
Kaja: w b) (3x)2+6xy+y2=9x2+6xy+y2
5 sty 18:33
Kaja: c) jest źle policzone, ale chciałaś skorzystać z dobrego wzoru
5 sty 18:34
Kaja: w 2. należało rozłożyć na czynniki więc źle zrobiłaś. popatrz na moje rozwiązanie .
5 sty 18:35
adriss: dzięki
5 sty 19:43