Znaleźć równanie płaszczyzny która przechodzi przez punkty p1(−1,2,4) , p2(3,1,2
Uno : |x + 1 y − 2 z − 4 |
|x − 3 y − 1 z − 2 | = 0 => x + 2*y − 7 = 0
| 0 1 0 |
lub Równanie ogólne płaszczyzny A*x + B*y + C*z + 1 = 0 Dla płaszczyzny równoległej do osi Oy
musi być B = 0. Stąd szukane równanie A*x + C*z = −1 Podstawiając współrzędne danych punktów
mamy układ równań do rozwiązania −A + 4*C = − 1 3*A + 2*C = −1 => A = −1/7 , C = −2/7
Skąd wiem że D jest równe 1?
5 sty 14:15
Uno :
5 sty 16:01
pigor: ..., w tej 2−giej metodzie
D obierasz sobie dowolnie, ale w miarę
proste i jedynka jest taka, zauważ, że wyszły ci A i C ułamkowe, czyli
"brzydkie" ale i tak jak je podstawisz do równania (*) Ax+Cz+1=0 , to
będziesz mnożył obustronnie przez 7 i musi ci wyjść takie samo
równanie x+2y−7= 0 jak w 1−szej metodzie i tyle ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a jak nie wierzysz weź sobie inne D od niego będzie zależało A i C , bo
to one podstawione do (*) muszą ci dać to samo równanie x+2y−7= 0 .
5 sty 16:33
Uno : dzięki bardzo
5 sty 16:54