Równanie
Martyna: (2x+2)ex+(x2+2x−2)ex= 0
Jak to rozwiązać? Mogę podzielić przez ex?
5 sty 13:57
ICSP: Ja bym wyłączył e
x przed nawias

Podzielenie w tym przypadku również jest dozwolone bo e
x > 0 dla każdego x, ale znacznie
bezpieczniejsza jest metoda wyłączania przed nawias
5 sty 14:00
wredulus_pospolitus:
a*ex + b*ex = 0 <=> (a+b)*ex
5 sty 14:09
Martyna: ex=0 Mam zacmienie jaki bedzie x?
5 sty 15:19
daras: dziel kochana smiało

to sie nigdy nie zeruje
5 sty 15:22
Janek191:
@Martyna
ICSP napisał, że ex > 0 dla każdego x , więc ex nie może być równe 0. !
5 sty 15:24
Janek191:
Rozpatrz przypadki:
1) x = 0
2) x ≠ 0
5 sty 15:26
Martyna: Ale ja tu liczyłam y'=0 schemat monotonicznosci. to moge zapisac ze ex>0?
5 sty 15:29
ICSP: Zawsze w liczbach rzeczywistych możesz zapisać ex > 0
5 sty 15:32